IDEAAL//
Betere representatie in de wereld van reclame
Reclame speelt een belangrijke rol in de beeldvorming van mensen over de samenleving. Reclame kan daarbij een positieve rol spelen, maar heeft dat in het verleden niet altijd gedaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat advertenties en commercials -ook al in voorbije eeuwen - geen realistische afspiegeling geven van de maatschappij en soms ronduit discriminerend en racistisch zijn.

In opdracht van Bond van Adverteerts, het netwerk van merkleiders, onderzochten de hoogleraren cultuurgeschiedenis Inger Leemans (VU Amsterdam en NL-Lab KNAW) en Jan Hein Furnée (Radboud Universiteit Nijmegen) een a-selecte steekproef van 15.000 reclames die tussen 1900 en 1995 in Algemeen Handelsblad/NRC Handelsblad en de Telegraaf zijn gepubliceerd, evenals discussies in naoorlogse reclamevaktijdschriften. Om de wetenschappelijke resultaten te koppelen aan het huidige tijdsbeeld bracht onderzoeksbureau Motivaction de representatie van vrouwen en niet-witte Nederlanders in reclames anno 2020 in beeld.
Onze rol
Firma Twist heeft de sessie begeleid. Het was een actief gesprek met de wetenschappers, beeldmakers en een aantal merken die zich zelf actief inzetten voor meer representatie binnen hun organisatie of in de uitstraling van hun merk.