top of page

IDEAAL // Baas in Eigen Zak


Filmmaker Linnet Deen (Het Gesprek, 2DOC) maakt een documentaire over mannen en anticonceptie. 


"Als jonge vrouw heb ik heel veel gedoe gehad met anticonceptie; de pil of een spiraaltje? Koperen of hormoonspiraal? Er is zoveel keuze en er zijn zoveel voor- en nadelen dat ik eigenlijk niet zo goed wist wat er bij mij paste. Toen bedacht ik me hoe machteloos mannen eigenlijk staan; er zijn weinig opties voor mannen behalve sterilisatie en een condoom. Is dat wel een gelijkwaardige situatie?"


// VERZAMELEN "Wat mij in mijn zoektocht naar anticonceptie zo erg irriteerde was dat mijn partner zich er niet zo mee bezig hield. Waarom zou ik alle verantwoordelijkheid hiervoor moeten dragen? En waarom hield mijn partner hier zich zo weinig mee bezig, terwijl er ook voor hem een groot risico bestaat? Ik begon met seksuologen en sociaal wetenschappers te praten, en na onderzoek had ik eigenlijk alleen maar medelijden met mannen. Ze hebben eigenlijk weinig controle over wat er met hun zaad gebeurt. Ik wil mannen weerbaarder maken, en hopelijk uiteindelijk; anticonceptie voor mannen."


“Wat betreft anticonceptie zijn er weinig opties voor mannen behalve sterilisatie en een condoom. Is dat wel een gelijkwaardige situatie?”

// VERBINDEN "Ik denk dat je als filmmaker sowieso super veel samenwerkt, maar wat hier belangrijk is, is je crew, en vooral dat die bij dit thema uit een goed aantal mannen bestaat, want dan kunnen de mannen die gefilmd worden zich comfortabeler voelen. Ik heb met zoveel mensen samengewerkt; jonge mannen, jonge vaders, gesteriliseerde mannen, maar natuurlijk ook wetenschappers en dokters."


// VERTELLEN "Ik had het heel makkelijk vanuit een vrouwenperspectief kunnen maken, ‘Waarom dragen vrouwen alle verantwoordelijkheid voor anticonceptie?’ maar dan ga je voorbij het doel. Ik wilde vooral op mannen focussen, en ik vind het dus ook wel mooi dat juist een vrouw deze film maakt. Ik wil het verhaal vertellen op basis van emotie, en een leidraad van gedachten, in plaats van een onderzoeksreportage. De film moet een soort gevoels-laagje krijgen. Want alleen met emotie kan ik mannen echt prikkelen om hierover na te denken en in te zien hoe belangrijk dit is."

"Mijn tip voor mensen die hun idealen tot werkelijkheid willen brengen: ga vooral samenwerken!"

// VOORUITGANG "Tot nu toe gaat het proces erg goed, de enige tegenwerking die ik wel voel is vanuit mezelf; het is moeilijk om jezelf niet te verliezen in de research fase. Je moet op een gegeven moment echt de keuze maken om te stoppen met onderzoeken en echt wat te gaan produceren. Mijn tip voor mensen die hun idealen tot werkelijkheid willen brengen is ‘ga vooral samenwerken!’ Bij het onderzoeken kwam ik erachter dat er al zoveel organisaties om me heen zijn die hetzelfde dachten als ik en graag met me mee willen werken. En verder; gewoon doen! Gewoon beginnen!"Baas in eigen zak wordt medio 2021 gereleased.コメント


bottom of page