top of page

IDEAAL // Voor ieder gezin een geschikte oppas.


Harm van Ballegooy is oprichter van Zorgoppas, een social enterprise die ouders van zorgbehoevende kinderen matcht met een geschikte en betaalbare oppas. Tijdens een start-up weekend eind 2015 sprak Harm de vader van een autistisch jongetje. Hij zocht al zes jaar vergeefs naar een geschikte oppas voor hem en zijn broertjes en zusjes. Harm beloofde de man dat hij die avond nog een oppas voor hem zou regelen. ‘Ik dacht hoe moeilijk kan het zijn? Die kan gewoon niet Googlen, dat is er toch vast wel al?’ Na lang zoeken kon Harm inderdaad niets vinden. “Ik zou een bar slechte ondernemer zijn als ik hiervan geen onderneming zou kunnen maken.”

//VERZAMELEN. "Wat belangrijk is om te melden is dat we geen zorg verlenen, maar oppas regelen. Als je in de zorg gaat zijn er nogal wat complexe wetgevingen waar je je als onderneming aan moet houden. Daarnaast kunnen de ouders bijvoorbeeld met een persoonsgebonden budget zorg inkopen, maar ze hebben nog geen netwerk, en dat is een belangrijke hiaat in het systeem. Ze hebben dan wel een budget, maar geen enkel idee hoe ze oppas moeten vinden. Zorgoppas kan daarbij helpen. Als we zoeken naar een oppas, zijn het uiteindelijk de ouders die de keuze maken welke oppas het beste past bij hun kind. We willen geen ‘uren draaien’, maar goede matches maken. We vinden onze oppassen vooral via de opleidingen pedagogiek en toegepaste sociologie en via Facebook advertenties. Naast opleiding en ervaring is intrinsieke motivatie het allerbelangrijkst; oppassen moeten begaan zijn met het werk en het echt leuk vinden om te doen. Zo willen we zorgen voor een tijdelijke ontlasting van de ouders; dat ze bijvoorbeeld een avondje uit eten kunnen, of een dagje uit."

"Het feit dat je kind extra zorg nodig heeft, moet niet betekenen dat je daar ook extra voor moet betalen"

//VERBINDEN "Het feit dat je kind extra zorg nodig heeft, moet niet betekenen dat je daar ook extra voor moet betalen. Onze oppassen kosten de ouders 7,50 euro per uur, en dat is zeker niet genoeg om de werving, screening, en het loon wat we de oppassen betalen te kunnen dekken. Om de oppas betaalbaar te houden, werken we samen met de gemeenten waarin we actief zijn, die geven ons subsidie. Ook werkgevers werken met ons samen. Ze bieden werknemers de mogelijkheid Zorgoppas in te zetten. Dit leidt tot blijere en fittere werknemers die minder ziekteverzuim hebben. Achmea is een van onze partners. Hun werknemers betalen €7,50 per uur voor een zorgoppas en Achmea betaalt de rest."

//VERTELLEN Veel van de ouders waar we mee werken draaien al een tijdje mee in het zorgcircuit, en zijn vaak niet gewend om zoveel controle te hebben over het proces. De ouder heeft bij ons altijd de regie, en dat vinden ouders een verademing. Ook is de oppas in de regio van de ouder zelf, en kan het zelfs zijn dat de ouder de oppas al in de straat heeft gezien. Dat wekt vertrouwen, en vertrouwen is wat uiteindelijk tot een goede match leidt.

Om ons verhaal naar de buitenwereld te vertellen zijn we erg actief op social media. Op scholen vertellen opleidingscoördinatoren de leerlingen over Zorgoppas, en die kunnen dan bijvoorbeeld ook stage bij ons lopen. Mensen horen ook vaak via ons via zorginstellingen. //VOORUITGANG Mijn ultieme doel is dat in 2025 ouders van zorgbehoevende kinderen in heel Nederland Zorgoppas kunnen inzetten. Toegankelijkheid voor heel Nederland, om uiteindelijk op te schalen naar heel Europa. We willen groeien naar 10.000 abonnees en groot genoeg worden om systeempartner te zijn van de rijksoverheid. Maar vooral; iedereen in Nederland een oppas, ongeacht wat je kind nodig heeft.

“Ons doel: iedereen in Nederland een oppas, ongeacht wat je kind nodig heeft.”

Zorgoppas is altijd op zoek naar enthousiaste oppas kandidaten en naar ouders met zorgbehoevende kinderen die op zoek zijn naar een oppas. Ook werkgevers en HR managers die Zorgoppas als arbeidsvoorwaarde in willen zetten voor hun collega’s zijn welkom. Op www.zorgoppas.nl vind je meer informatie.



bottom of page