top of page

IDEAAL // Vrouwen begeleiden in hun transitie naar het moederschap.


Dido Reijntjes gaf haar baan als teammanager communicatie bij WOMEN Inc. op om een opleiding tot verloskundige te gaan volgen. “Als je zwanger bent is er veel aandacht voor de medische zaken: groeit de baby goed, ben je gezond? Maar ook op emotioneel vlak is er sprake van een enorme transitie; die van mens zonder kind naar mens met kind. Alles verandert: je relaties met familie en vrienden, je dagelijkse leven, je kijk op dingen, en natuurlijk je lichaam. Het lijkt mij fantastisch om mensen daarin te begeleiden.”


// Ik ben zelf moeder van twee kinderen. Tijdens mijn zwangerschap ontdekte ik hoe kwetsbaar je op dat moment bent. Alles verandert: je relaties met familie en vrienden, je dagelijkse leven, je kijk op dingen, en natuurlijk je lichaam. Maar ook intern gebeurt er van alles. Ik was me opeens heel bewust van het feit dat ik nieuw leven aan het creëren was, maar ook van mijn sterfelijkheid. Ik voelde me nodig, maar ook kwetsbaar. Al deze nieuwe ervaringen en gedachten riepen vragen bij mij op. Vragen die niet door één persoon beantwoord konden worden. Zo ontstond het idee om andere vrouwen te begeleiden bij het hele proces, van vrouw tot moeder. Verloskundige worden is daarvoor een hele goede basis, denk ik. // Pas tijdens mijn eerste zwangerschap is het idee om verloskundige te worden ontstaan. Ik volgde toen een cursus ‘Bewust in Beweging’ ter voorbereiding op de bevalling. Mijn docente heeft mij enorm geïnspireerd. Zij leerde mij aandacht te schenken aan wat er binnenin mij gebeurt, weg van alle drukte om mij heen en volle focus op mijn eigen lichaam en mijn kindje. Ik leerde omgaan met pijn, met mijn veranderende lichaam en leven. Tijdens de cursus werden veel van mijn vragen beantwoord, de docente had écht aandacht voor me. Daar heb ik heel veel aan gehad.

“Het proces van vrouw naar moeder stopt niet gelijk na de geboorte.”

Na de bevalling kreeg ik nog heel even hulp en zorg, en daarna zijn het alleen nog maar de controles. Ik geloof dat daar een groot gat is. Als je je kindje eenmaal gebaard hebt, veranderen er nog steeds zó veel dingen, maar er is weinig begeleiding meer. Het proces van vrouw naar moeder stopt niet gelijk na de geboorte. Tijdens mijn tweede zwangerschap had ik een andere verloskundige. Net als de docente van de cursus, had deze man veel tijd en aandacht voor me. Dit heb ik als heel prettig ervaren. En het zette me aan het denken: welke rol in het verhaal van moeder worden past bij mij en wat kan ik hierin voor andere vrouwen betekenen? Verloskundige worden is voor mij de eerste stap om dat te ontdekken, maar het zal zeker niet het eindstation zijn. Zwangerschappen zijn zo complex, er valt nog zoveel te leren.

“Verloskundige worden is voor mij de eerste stap, maar het zal zeker niet het eindstation zijn.”

// Als ik een idee heb duik ik er vaak gewoon in, achteraf denk ik pas goed na over de consequenties. Natuurlijk heb ik het eerst wel uitvoerig besproken met mijn partner, maar ik had zelf meer onderzoek kunnen doen. Ik heb me daardoor wel verkeken op het studeren met kinderen, het is echt zwaar. Ik heb eerst nog biologie en scheikunde moeten bijleren om überhaupt te mogen beginnen met de studie. Nu zit ik tussen allemaal jonge medestudenten in de schoolbanken, wie had dat gedacht! Het zorgt ervoor dat ik met een frisse blik naar dingen kan kijken, heel leerzaam. // Mijn doel? Ik zou graag 1 op 1 begeleiding willen bieden aan zwangere vrouwen van begin tot einde. Ik zou meer continue begeleiding willen bieden dan er nu is. Maar ik heb ook interesse in de holistische aanpak en alternatieve geneeskunde. Er is gewoon nog zoveel te leren. Ik denk dat ik er tijdens de studie verloskunde achter zal komen waar ik het liefst zou willen zijn over 10 jaar. Mijn tip voor mensen die ook van hun idealen werkelijkheid willen maken Er zal nooit een perfect moment komen om iets nieuws of spannends te gaan doen. Er is altijd een reden te bedenken om het niet te doen. Ik zou niet te ver vooruit denken. Kijk naar de komende 4 maanden en bedenk hoe je die gaat inrichten. Als het daarna niet lukt, heb je toch weer nieuwe ervaringen en kennis opgedaan.Commentaires


bottom of page