top of page

IDEAAL // Het regenwoud in Borneo behouden

Alexandra Vosmaer is medeoprichter van Fat Forest, een nieuw huidverzorgingsmerk dat producten maakt van pure ingrediënten uit het regenwoud van Borneo, Indonesië. De producten, een skinbar en een bodycreme, zijn gemaakt van het vet uit de illipe-noot. Een noot die in het regenwoud van Borneo gewoon voor het oprapen liggen. Een ideale manier om ontbossing tegen te gaan.

// VERZAMELEN “Zolang ik me kan herinneren heb ik een passie voor apen en zet ik me in voor de orang-oetans. Acht jaar geleden vertrok ik samen met mijn vriend Dirk-Jan naar Indonesië, waar ik jarenlang in een orang-oetan rescue centrum op Borneo heb gewerkt. Naast het werken met de orang-oetans merkten we hoe ernstig het gesteld is met het regenwoud en de kap ervan voor de productie van palmolie. In de laatste vijftig jaar is meer dan de helft van de leefomgeving van de orang-oetans verdwenen en vervangen door palmolieplantages.

Mijn missie is niet veranderd: ik wil nog steeds de orang-oetan redden, maar ik focus me nu dus ook op het behoud van het regenwoud. Dat is namelijk hard nodig. De lokale bevolking heeft vaak moeite met rondkomen en daarom geen andere keuze dan het verkopen van land aan bedrijven die het regenwoud kappen om er bijvoorbeeld palmolieplantages van te maken. En dat moet voorkomen worden.

// VERBINDEN “De lokale bevolking heeft het geld hard nodig voor transport, onderwijs voor de kinderen en gezondheidszorg. Dirk-Jan en ik willen hen graag helpen. Onze grootste vraag was: hoe kunnen zij geld verdienen aan het regenwoud? De oplossing kwam van de bevolking zelf: de illipe noot. Die valt namelijk van de boom wanneer hij rijp is. Ideaal! Hier maken we onze producten van. En omdat de bevolking met de oogst van deze noten geld verdient, hoeven zij het land niet meer te verkopen. Met het aanschaffen van een skinbar van Fat Forest help je mee om 75 m2 regenwoud op Borneo te behouden.

We werken dus veel samen met de lokale bevolking. We hebben daar veldteams, die er ieder seizoen zijn, om de bevolking goed te begeleiden en te kijken of de noten goed worden verwerkt. Dat gaat in goede harmonie met de bevolking. We zijn nu ook een stichting aan het opzetten om nog meer projecten aan te kunnen pakken. Voor een van de projecten werken we samen met ReNature.”


// VERTELLEN “We vertellen ons verhaal nu voornamelijk via social media en onze crowdfunding. Wij willen vooral de consument bereiken en de verzorgingsindustrie veranderen door middel van deze duurzame cosmeticaproducten. En daarmee de ontbossing stoppen. Het is heel belangrijk dat de consument het verhaal achter de ontbossing, de noodzaak en het behouden van het regenwoud weet. En dat proberen we met Fat Forest te vertellen. De crowdfunding is nu bijna afgelopen. Het minimale bedrag van 25.000 euro, dat we nodig hadden om in productie te gaan, was snel binnen. We hopen deze laatste paar dagen nog dichter bij ons doelbedrag van 100.000 euro te komen, zodat we door kunnen ontwikkelen en zo snel mogelijk in Nederlandse winkels kunnen liggen. Nu is het wachten op de eerste batch.”


// VOORUITGANG “Wij willen met Fat Forest zoveel mogelijk bossen behouden. Ook willen we graag dat het in andere landen en voor andere industrieën ook duidelijk wordt dat je op zo’n manier kan werken. En dat andere industrieën, en natuurlijk ook de cosmetica-industrie dit gaan overnemen. We willen inspireren.

Het is geweldig om te zien dat in dit proces zo veel mensen een helpende hand toereiken. Dat had ik van tevoren nooit durven dromen. Veel mensen zijn enthousiast over wat we doen met Fat Forest en proberen ons op veel verschillende manieren te steunen.”


Tip voor andere ondernemers

“Mijn tip voor andere ondernemers is dat het ons heel erg helpt om flexibel te zijn. Het loopt vaak niet zoals je van tevoren had bedacht, maar dat is oké zolang je mee kan bewegen, je je visie en aanpak telkens aan kan passen en kan verbeteren. Blijf nieuwsgierig en denk along the way niet dat je al weet hoe het allemaal zit, want volgens mij kan je altijd weer nieuwe inzichten krijgen. Probeer niet te veel te blijven hangen in tegenslagen, daar is geen tijd voor: veer terug en geef niet op.”


Voor meer informatie: fatforest.comComments


bottom of page