top of page

IDEAAL // Op afstand een band met een kind op kunnen bouwen zonder enige barrières

Als je vrienden of familie op verre afstand wonen is het soms lastig een goede band met elkaar op te bouwen en te onderhouden. Anieke Lamers, oprichter en eigenaar van Peekabond, merkte dit ook. Zeker toen zij twee jaar geleden tante werd. In juli vorig jaar ontwikkelde zij daarom een app die haar helpt om een band met haar tweejarige nichtje in Australië op te kunnen opbouwen. En die ook nog bijdraagt aan de ontwikkeling van haar nichtje.// VERZAMELEN

“Ik moest echt even slikken toen mijn zus besloot naar Australië te verhuizen. We hebben een hele goede band. Door middel van videocalls houden we elkaar zo vaak en goed mogelijk op de hoogte van onze levens. Twee jaar geleden beviel mijn zus van een dochtertje. Toen werd het mij duidelijk hoe lastig het is om een band met een klein kindje op te bouwen op zo’n grote afstand. Videobellen met een klein kind is echt een uitdaging: ze stoppen de telefoon in hun mond, hebben weinig concentratie en kirren overal doorheen. Daar wilde ik een oplossing voor bieden. Ik had veel gelezen over hoe belangrijk het is voor jonge kinderen om een veilige hechting te hebben met familie. Niet alleen met de ouders, maar ook de rest van de familie eromheen. Zodat de kinderen een sociaal vangnet hebben.


De afgelopen anderhalf jaar heb ik meer dan honderd families geïnterviewd in allerlei situaties om goed te kunnen bepalen welk ‘type families’ het meeste last hebben van dezelfde problemen als ik. Ik heb huilende ouders aan de telefoon gehad. Ik zocht naar wat er op de markt beschikbaar is aan oplossingen. Er zijn kleine initiatieven maar er is niet echt een app of platform dat structureel een band stimuleert. En toen dacht ik: ‘Waarom maak ik het niet zelf?’ Het leek me een no brainer om me hiervoor in te gaan zetten. We kunnen naar de maan, er gaan robots naar Mars, maar een e-connectie creëren met een kindje op afstand, dat leek wel onmogelijk.

Met een team van zeven mensen en een klein legertje aan ambassadeurs, adviseurs en psychologen ontwikkelen we de app en doen we aanvullend onderzoek.”


// VERBINDEN

“Tijdens mijn onderzoek kwam ik voornamelijk uit bij expatfamilies, omdat zij elkaar niet makkelijk kunnen opzoeken. Maar later ontdekte ik dat de doelgroep die behoefte heeft aan de app veel groter is. Denk bijvoorbeeld aan grootouders die aan de andere kant van het land wonen, of bijvoorbeeld aan iemand die geen bezoek mag ontvangen vanwege gezondheidsrisico’s . Maar ook voor kinderen in ziekenhuizen, kinderen van gescheiden ouders of vaders en moeders die in het leger zitten, kan de app een uitkomst bieden.


Doordat ik regelmatig video’s naar mijn nichtje verstuur, is de band met haar veel sterker geworden. Mijn nichtje vraagt steeds vaker actief naar mij. Ben ik een keer een filmpje vergeten op te nemen, dan vraagt ze echt aan mijn zus waar mijn filmpje blijft. Het is heel bijzonder om proefkonijn te zijn voor je eigen ideaal.”


// VERTELLEN

“Wat Peekabond als platform onderscheidt is dat wij content bieden die helemaal past bij de ontwikkeling van het kind. In de app is de ontwikkeling van een kind van nul tot zes jaar helemaal uitgestippeld. Via de app doen wij allerlei spelsuggesties die je op afstand kan doen met een kind van een bepaalde leeftijd. Eigenlijk draagt de app dus ook bij aan de ontwikkeling van het kind.


Het gebruik van de app is simpel. De spellen verschillen van kiekaboo, (peekaboo in het Engels, waar de naam vandaan komt) tot dansjes, meezingen met liedjes, verhalen voorlezen en puzzels. Alle spellen hebben de focus: het ontwikkelen van een sociaal emotionele band.

In de app hebben we ervoor gekozen om alle praktische barrières weg te halen. Zo zijn ‘asynchrone contacten’ mogelijk. Je hoeft dus niet op hetzelfde moment online te zijn. Ik kan gewoon een filmpje opnemen wanneer ik in de juiste bui ben

en inspiratie heb. En mijn zus kan met haar dochtertje

het filmpje bekijken wanneer mijn nichtje er ook echt zin in heeft.

Dat is natuurlijk ook niet te plannen met kinderen.”


// VOORUITGANG

“Mijn ideaal met Peekabond is dat een kind op een gegeven moment zo veel filmpjes van dierbaren op afstand heeft, dat het in plaats van naar Youtube, naar de persoonlijke filmpjes kan en wil kijken. We willen een soort liefdesbank creëren waar de filmpjes in worden opgeslagen.

Over vijf jaar wil ik vier miljoen families geholpen hebben om op afstand met een jong kindje een band opgebouwd te hebben en dat tijdzone, leeftijd, en grenzen hierbij geen enkele rol meer spelen.”


Tip voor andere ondernemers

“Blijf bij je hart en weet waar je ideaal vandaan komt. Ik merk dat ik in de ontwikkeling van de app snel geneigd ben om de rationele kant op te gaan en heel erg in de cijfers te duiken. Bijvoorbeeld ook tijdens het pitchen een groot business verhaal te pitchen. Doe dan even een stapje terug, zoom uit en vraag jezelf af: ‘Waarom doe ik dit ook alweer?’. Vaak ligt een ideaal heel dicht bij je hart, net zoals Peekabond bij mij. Denk hieraan terug want dan straal je dat ook uit.”


Peekabond is nu te vinden in de App Store en in Google Play.


Comments


bottom of page