top of page

Meet the team: Djuna CronéHet menselijke verhaal vertellen “Als journalist schrijf ik niet vaak iets over mezelf. Ik schrijf vaak het verhaal van een ander. Daarom ligt mijn passie in de journalistiek dan ook op de human interest kant; het menselijke verhaal vertellen. Maar nu moet ik iets over mezelf vertellen. Dus, aangenaam! Mijn naam is Djuna Croné en sinds april ben ik redacteur bij Firma Twist. Als vijftienjarige wist ik dat ik journalist wilde worden. Volgens mijn familie was dit dan ook helemaal geen gekke keuze. Ik vroeg hen vroeger al de hemd van het lijf en was ontzettend nieuwsgierig.”

“Na mijn middelbare school carrière ging ik voor zeven maanden de wereld verkennen. Ik ging naar Australië, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië. Hier heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan met kinderen en ik vond het heel bijzonder dat ik onderdeel was van hun ontwikkeling en hier ook een positieve bijdrage aan kon leveren.”


Jeugdprogramma in Suriname

“Na een prachtige reis en een geweldig avontuur, begon ik in 2014 aan mijn studie journalistiek in Utrecht. Ik volgde hier veel diverse vakken met betrekking tot binnenland, buitenland, televisie, tijdschrift en maakte ik, samen met mijn medestudenten, diverse radio- en televisie uitzendingen voor RTV Utrecht. Ik reisde hiervoor zelfs af naar Suriname waar ik een jeugdprogramma maakte. Een geweldige ervaring waar ik heel veel heb geleerd. Over mezelf, het land en de cultuur. Ook liep ik tijdens mijn opleiding verschillende stages. Zo wist ik, als geboren en getogen Amsterdammer, dat ik mijn eerste stage wilde lopen bij regionale nieuwszender AT5. Ook heb ik ervaring opgedaan bij BNR Nieuwsradio, waar ik nu nog steeds werkzaam ben.

Op deze plekken ontwikkelde ik mij tot de journalist die ik nu ben; nieuwsgierig, leergierig en altijd op zoek naar een mooi menselijk verhaal. Want op elke hoek wacht een verhaal.”


Grey’s Anatomy-kenner

“In mijn vrije tijd ga ik graag naar musea, ik kan verdwalen in een schilderij. Ook wandel ik, zeker sinds de coronacrisis, heel veel. Onlangs heb ik een racefiets gekocht waar ik hopelijk heel Nederland mee door kan fietsen en de mooiste plekjes in Nederland kan ontdekken. Het liefste doe ik dit met een (crime)podcast of met een fijne afspeellijst op. Maar voor een goed boek of een leerzame documentaire draai ik mijn hand ook niet om. En stiekem ken ik ook alle seizoenen van Grey’s Anatomy van voor naar achter, uit mijn hoofd. Seizoen zes aflevering vijf? Ik weet wat er gebeurde!”


Waarom Firma Twist? “Het mogelijk maken om van idealen te realiseren, sprak mij heel erg aan. De diversiteit, die geboden wordt door de verschillende projecten en onderwerpen die wij als bedrijf aanpakken, maakt het elke dag weer een feest om te werken.”


Het ideaal van Djuna: laat dikke tante Kee lekker dik blijven

“Het is een ouderwets vraagstuk: hoe voed je kinderen op zodat ze gezond en gelukkig zijn? Ik weet dat er heel veel projecten zijn, maar een eenduidige methode is er simpelweg nog niet. Sinds een tijdje ben ik me meer aan het verdiepen in de body positivity-beweging, wat misschien een uitkomst kan bieden. En misschien helpt deze ontwikkeling wanneer we het kinderen dit van jongs af aan meegeven op te groeien zonder het stereotype slankheidsbeeld.

Laatst hoorde ik ergens dat het liedje ‘In de Maneschijn’ op sommige scholen aangepast werd. ‘Dat is één, dat is twee, dat is dikke dikke dikke tante Kee’ werd de ‘lieve tante Kee’. Door deze verandering krijgt het woord dik een stigma. Dit is niet de bedoeling denk ik, en mensen van de body positive-beweging met mij.

Wat zou jouw superkracht zijn als je er eentje mocht kiezen?

“Vroeger zou ik meteen vliegen, teleporteren, of onzichtbaar zijn (ja, zoals de Onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter), zeggen. Maar als ik er nu over nadenk, zou ik heel graag willen zien dat de wereld een stukje mooier wordt. Graag zou ik daar aan bijdragen. Ik denk dat als iedereen deze drive een beetje in zich heeft, dit een superkracht voor iedereen zou kunnen zijn. Ik zou mensen willen helpen, op de manier die zij nodig hebben; met een goed gesprek of misschien iets simpels als een bloemetje. Maar ik denk dat de superkracht ‘lief zijn voor elkaar’ al heel veel verschil zou kunnen maken in de wereld.”


Waar kunnen we jou ’s nachts voor wakker maken?

“Je kan mij wakker maken voor een heerlijke dag op een terrasje. Een koud, vers getapt fluitje er bij en het allerliefste nog een wedstrijd van Ajax op groot scherm, die ze uiteraard dan winnen. Maar misschien kan je me in de toekomst ook wel wakker maken voor een mooie fietstocht. Heb je tips voor plekjes en routes die ik echt niet mag missen? Let me know! Stuur dan een mailtje naar djuna@firmatwist.nl

Comments


bottom of page