top of page

IDEAAL // Een hemelse werk- en ontmoetingsplek

Drie jaar geleden kwam Merijn Everaarts tot de conclusie dat zijn bedrijf Dopper (producent van waterflessen met een missie) op haar oude werkplek niet verder kon. Het bedrijf was gevestigd in een oude chocoladefabriek in Haarlem, waar het uit groeide. Zo ontstond het idee voor Oceans, een hemelse werk- en ontmoetingsplek waar bedrijven samen de wereld kunnen verbeteren.


Foto door Jordi Sloots

//VERZAMELEN “Toen ik in 2018 tot de realisatie kwam dat we op zoek moesten naar een groter pand, kwam ik op het idee een hemelse werkplek te creëren. Een plek waar je na een werkdag gezonder en fitter uitkomt dan toen je ‘s morgens begon. Zo zijn we het vegan restaurant Mama Gaia gestart, wat zich op de begane grond van Oceans bevindt. Iedereen is er welkom, ook mensen die niet bij ons komen om te werken. Het is echt een feestje om er te eten. Omdat gezondheid centraal staat binnen Oceans, is er een ventilatiesysteem geïnstalleerd dat schone berglucht nabootst en virussen en bacteriën uit de lucht filtert. Erg handig nu tijdens deze pandemie, want ook het coronavirus wordt eruit gefilterd."


Ik wilde een hemelse werkplek creëren. Een plek waar je na een werkdag gezonder en fitter uitkomt dan toen je ‘s morgens begon.

"Doppers oude kantoor fungeerde veel als ontmoetingsplek. Mensen verplaatsten zich continu, van meeting naar belcel, even staand of zittend werken of bezoek ontvangen. Uit onderzoek bleek dat per dag gemiddeld 30 tot 50% van de werknemers niet achter zijn eigen bureau zat. Conclusie: we hadden veel minder bureaus nodig dan het aantal medewerkers. Oceans is daarom één grote ruimte geworden, als een oceaan. Alles beweegt en iedereen is welkom.”


Binnen al jouw bedrijven staat impact maken centraal. Hoe komt dat?

“Ik kan heel slecht tegen onrecht. The world is on fire, dat voel ik echt zo. Ik kan niet rusten voor de wereld in beweging is. We moeten allemaal ons best doen om de wereld te verbeteren. Toen ik met het idee kwam om een vegan restaurant te openen, werd ik voor gek verklaard. Drie jaar geleden was vegan nog niet zo'n trending topic. Nu haalt het ons bijna in. Dat is alleen maar positief natuurlijk!

Dat goed doen voor de wereld zit er van jongs af aan al in. Mijn vader en moeder waren sociaal zeer betrokken, we waren lid van Amnesty International en Greenpeace. Ik leefde echt in een geitenwollensokken omgeving. Nu is er gelukkig voor alles een lekker en bewust alternatief. Je kunt goed voor deze wereld leven, zonder geitenwollensokken taferelen.”


We vragen al onze huurders een steentje bij te dragen aan één van de Sustainable Development Goals. Zo maken we samen nóg meer impact.

//VERBINDEN “Samenwerken is voor mij essentieel om te excelleren en groeien. Voor het creëren van Oceans heb ik een ervaren projectmanager aangehaakt, die de mensen centraal stelt in plaats van het gebouw. En Alea Company heeft voor ons onderzoek gedaan naar het creëren van een hemelse werkplek. De mensen die hier nu werken merken duidelijk het verschil, ze komen met positieve feedback dat ze zich fris en fit voelen gedurende de dag. Er is geen vier-uur-cup-a-soup meer nodig tegen een middagdipje.


Oceans is niet alleen de werkplek voor Dopper geworden, we hebben al 26 bedrijven als huurders.Omdat ontmoeting centraal staat, vindt de synergie tussen de verschillende huurders vanzelf plaats. Er ontstaan veel nieuwe samenwerkingen. Het is ook ideaal om nieuwe proposities te testen en valideren, je kunt mensen van buiten je eigen kring even mee laten kijken of luisteren. Ongeveer de helft van de huurders was hiervoor niet met duurzaamheid of ‘doing good’ bezig, maar als ze bij ons willen huren vragen we ze een steentje bij te dragen aan één van de Sustainable Development Goals. Zo maken we samen nóg meer impact.”


//VERTELLEN “Net als bij Dopper kiezen we ervoor om niet met de vinger wijzen maar het goede voorbeeld te geven. Het is goed om een probleem onder de aandacht te brengen, maar ik vind dat je ook met oplossingen moet komen. Oceans moet een fijne plek zijn om te werken en eten. We plakken er ook niet een groot duurzaamheidslabel op. Het doel van Mama Gaia is om mensen vegan te laten eten, zonder dat ze iets missen. Bijna zonder dat ze het door hebben.

Sinds de opening hebben we ook de Mama Gaia talks geïntroduceerd, een (nu online) talkshow. Daarin zetten we onze huurders en andere ondernemende mensen op een podium, letterlijk, om de verbinding die de Oceans als doel heeft ondanks de corona crisis door te laten gaan.”


//VOORUITGANG “Het doel was om een een hemelse werkplek te creëren voor Dopper. Dat is denk ik gelukt. Hopelijk kunnen we er ook snel gebruik van gaan maken, want vanwege corona werkt het Dopper-team nu vanuit huis. Ondertussen ben ik al aan het kijken naar de mogelijkheid om nog een vestiging te gaan openen, zodat nog meer mensen en bedrijven geïnspireerd raken. Als ik meerdere restaurants moet openen om het plantaardige dieet te verspreiden doe ik dat graag, maar nog veel liever heb ik dat andere ondernemers dit concept gaan overnemen. Dat zou betekenen dat de wereld echt aan het veranderen is.”

“Mijn tip voor andere ondernemers is om goed naar jezelf en je relevantie voor de wereld te kijken. Gebruik bijvoorbeeld de online impact assessment van Bcorp. Scoor je lager dan 80 punten? Dan is er werk aan de winkel.”



bottom of page