top of page

IDEAAL // Menstruatie bespreekbaar maken

Ferna Jalink is de oprichter van Fentalks, een initiatief om menstruatie bespreekbaar te maken. Zodat iedereen open, kwetsbaar en zonder schaamte over ongesteldheid kan en mag praten als daar behoefte aan is. Met de opbrengst van haar crowdfunding wil Ferna een online kennisplatform opzetten en een pakketje voor moeders en dochters samenstellen met informatie en producten voor de eerste menstruatie. Als klein meisje zei Ferna altijd: ‘ik ga later de wereld redden’. Dit is het steentje dat ze nu bijdraagt aan een mooiere wereld.


//VERZAMELEN “Zeven jaar geleden was ik op vakantie in Schotland. Het is voor mij een gewoonte om in het buitenland te kijken wat voor producten er daar in de winkels liggen die ik nog niet ken. Zo stond ik in een drogisterij en daar hingen bij het maandverbandschap allemaal kleine stoere zakjes. Het was een teenager-starterset, met daarin maandverband, andere ongesteldheidsproducten en een informatieboekje over menstrueren. Ik vond dat een heel leuk, praktisch idee en vond dat we dat in Nederland ook zouden moeten hebben.


Ik nam het mee naar huis, met het idee dat dit iets kon zijn om het gesprek met je dochter rondom de eerste menstruatie makkelijker te maken. Ik was in eerste instantie niet van plan om dit zelf te gaan doen. Ik ben op verschillende merken afgestapt, die vonden het een goed idee, maar wilden het zelf niet oppakken. Toen heb ik het eerst als opdracht voor studenten uitgezet, om te kijken of er markt voor was. Dat bleek zeker zo te zijn. Ik bleef verder zoeken naar een merk dat dit op de markt wilde brengen, maar toen dat weer niet lukte dacht ik: ‘dan doe ik het zelf wel’.


Zo is Fentalks ontstaan. Het moet een online kennisplatform worden, want we praten eigenlijk veel te weinig over dit onderwerp. De een bloedt veel, de ander weinig. Maar wat is normaal, en wanneer is dat het niet meer? En pijn hoort bij de menstruatie, vinden veel vrouwen. Maar waar ligt de grens van die pijn? Ik heb vrouwen gesproken die iedere maand flauw vielen van de krampen, die dachten dat dat erbij hoorde. Tot ze later ontdekten dat ze endometriose hadden. Dat is een serieuze aandoening én er valt iets aan te doen. Dit soort kennis moet gedeeld worden, vind ik. Naast het online platform wil ik Period Talk gaan maken, een pakketje voor ouders en dochters dat een gespreksstarter is voor de eerste menstruatie. Daarin zit een informatieboekje en verschillende producten die ze kunnen gebruiken.”


Wanneer is het een goed moment om met je kinderen over hun eerste menstruatie te gaan praten? “Ik zou het mooi vinden als zo’n gesprek al plaatsvindt voordat hun eerste ongesteldheid er is. Je weet natuurlijk niet wanneer die eerste keer zal komen, maar er kunnen al best anderen uit de klas ongesteld zijn en daarover praten. Door het onderwerp zelf al aan te kaarten en informatie te geven, voorkom je dat het iets heel groots in het hoofd van het meisje wordt.

Het lastige hieraan is dat meiden tegenwoordig steeds jonger beginnen met menstrueren, rond hun 9e of 10e is niet uitzonderlijk meer. Ik kan me goed voorstellen dat die meiden daar nog totaal niet op zitten te wachten.”


Moet je eerste menstruatie volgens jou worden gevierd? “Toen ik zelf voor het eerst menstrueerde, zat ik ‘s avonds met het gezin aan de koffie met koek om het te vieren. Ik vond dat erg ongemakkelijk en snapte niet dat het om mij ging. Het vieren van je eerste menstruatie met je gezin hoeft van mij niet, als dat het ongemakkelijk maakt. Maar ik vind het wel mooi dat er echt aandacht aan wordt besteed. Het is toch een bijzonder moment waarop je een nieuwe fase ingaat.”


//VERBINDEN

“Nu ik steeds meer tijd in Fentalks steek, voel ik me er zo sterk en goed bij. Ik krijg veel bevestiging van mensen, ook wanneer ik het helemaal niet verwacht. Er komen in dit traject een hoop mensen op mijn pad. In de afgelopen zeven jaar dat ik hier mee bezig ben, heb ik al een aantal keer gezegd: als ik voor vrijdag niet gedaan krijg wat er moet gebeuren, dan stop ik ermee. Maar altijd ontmoet ik dan weer iemand of gebeurt er iets waardoor ik denk: ik moet hier mee door.”


//VERTELLEN “Er zijn een hoop verschillende manieren om je verhaal te vertellen. Ik gebruik af en toe een activistische toon, maar mijn product moet wel overal op tafel kunnen liggen, het moet zo laagdrempelig mogelijk zijn. Toch hebben we ook niet voor een hele zoetsappige aanpak gekozen. Bij heel veel meiden past dat niet. Wij gaan voor een stoere uitstraling, want menstruatie is er gewoon en daar moeten we het mee doen. Daarnaast moeten we het onderwerp ook niet te zwaar maken denk ik, met een beetje humor kom je al heel ver. Als ouders de Period Talk bestellen, kunnen ze daar natuurlijk helemaal hun eigen touch aan geven.”


//VOORUITGANG “Of deze crowdfunding nou slaagt of niet, ik heb al zoveel mensen bewust gemaakt. Mijn missie is duidelijk, de vorm die het moet krijgen zal zich met de tijd uitwijzen. Maar het zou tof zijn als Fentalks over 10 jaar een organisatie is die nog veel meer topics bespreekbaar maakt. Ik wil graag de hele hormonale reis van vrouwen in kaart brengen en daar informatie over delen. Ook hoop ik dat er tegen die tijd minder sociale schaamte is rondom ongesteldheid, en dat vrouwen bijvoorbeeld één dag per maand thuis kunnen werken als het daardoor beter met ze gaat.”


Heb je nog tips voor andere ondernemers die van idealen werkelijkheid willen maken?

Ga in gesprek met anderen. Zorg dat de crowd voor je gaat werken en met je mee gaat doen. Het is echt onvoorstelbaar hoeveel mensen achter je gaan staan en je willen helpen als jij er echt in gelooft. Een andere tip is om vragen durven te stellen. Als mensen geen tijd voor je hebben geven ze dat echt wel aan.



Je kunt Ferna supporten door een donatie te doen via haar crowdfunding.



bottom of page