top of page

IDEAAL // Gelijke representatie in de politiek

Het is pas vier jaar geleden: Donald Trump werd verkozen, de MeToo-beweging barstte los en de Women’s March waaide van Washington over naar Nederland. Tegelijkertijd zou het aantal vrouwen volgens de kieslijst van de Tweede Kamerverkiezingen dalen van 40% naar 33%. Judith Stevens werd samen met een groepje gelijkgestemden opgeroepen door voorzitter Devika Partiman met de boodschap: “Wij moeten hier iets aan doen”. Vier jaar later is Stem op een Vrouw dé stichting als het gaat om de representatie en emancipatie van vrouwen in de politiek.


// VERZAMELEN

“Vrouwen hebben 100 jaar stemrecht en mogen al meer dan 100 jaar meedoen in de politiek. Toch worden we nog weinig gerepresenteerd ondanks dat de helft van de wereldbevolking vrouw is. Het is belangrijk dat vrouwen zichtbaarder worden op hoge posities waar belangrijke beslissingen worden genomen. De wereld draait niet alleen maar om mannen in pakken. Zo kunnen ook kleine meisjes geloven dat zij minister president kunnen worden en aan de onderhandelingstafel kunnen komen.”


“Vrouwelijk leiderschap is niet fout. Mensen moeten vaker te zien krijgen dat het werkt en dan geloven ze er in.”

“Zelf ben ik een jaren 90’-kind. In groep zes kregen we de vraag wat we later wilde worden. Waar andere kinderen de wens uitspraken om brandweerman en politieagent te worden riep ik: “Ik wil minister president worden!”. De juf legde haar hand op mijn schouder en zei: “Ach meisje, wil je geen lerares, verpleegkundige of moeder worden?”. Alsof het een soort keuze is tussen carrière maken en moeder worden. Dat is me zó bijgebleven. Inmiddels weet ik wel anders. Vrouwelijk leiderschap is niet fout. Mensen moeten vaker te zien krijgen dat het werkt en dan geloven ze er in.“


Waarom is representatie belangrijk?

“Mensen moeten zich herkennen in de politiek. Het gaat vanzelfsprekend over meer dan alleen man-vrouw verhouding. De politiek moet een betere afspiegeling worden van de samenleving dan hoe het nu is. We hebben op dit moment een Tweede Kamer die voor tweederde bestaat uit mannen die beslissingen nemen over mij als vrouw, daardoor mis ik vaak dat er met een andere bril naar bepaalde onderwerpen gekeken wordt.”


“Onze minister president zegt dat het gaat om kwaliteit boven diversiteit, maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten.”

“Wanneer we zoveel mogelijk verschillende visies kunnen meenemen dan lijkt mij dat het tot een prachtig debat leidt. Ook draagt dat bij aan beleid dat een breder draagvlak heeft. Het is onmogelijk om iedereen tevreden te stellen, maar het kan veel beter dan hoe het nu is. Het zou mooi zijn als meer mensen zich herkennen in de Tweede Kamer. Daarom geven we aandacht aan vrouwen van kleur en vrouwen met verschillende geaardheden. Onze minister president zegt dat het gaat om kwaliteit boven diversiteit, maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten.”


// VERBINDEN

“2020 was ons eerste jaar zonder verkiezingen. Daarop zijn we een mentorprogramma gestart waar we in de politiek geïnteresseerde vrouwen koppelen aan vrouwen die er al langer aan meedoen. Vooral lokaal, maar ook op Europees en landelijk niveau. Daarnaast geven we veel trainingen en organiseren we een hoop (virtuele) netwerkbijeenkomsten. Vorige week hadden we een afsluitende bijeenkomst van ons mentornetwerk. Daar zagen we live nieuwe partij-overstijgende verbindingen ontstaan waarin vrouwen elkaar ondersteunen en verder brengen.”


“Als we elkaar kunnen steunen en elkaars verhalen kunnen delen geeft dat veel kracht. Dat is wat we willen.”

“Ik zie op onze bijeenkomsten dat het niet gaat om de grenzen aangegeven door de partijen, maar om het feit dat vrouwen nog niet zo lang in grote getalen meedoen en meer moeten dealen met tegenslag. Als we elkaar kunnen steunen en elkaars verhalen kunnen delen geeft dat veel kracht. Dat is wat we willen.”


// VERTELLEN

“De meest simpele vorm waar wij campagne mee voeren is onze stemtip. Daarmee laten we zien op welke vrouw van jouw partij je kunt stemmen om meer vrouwen in de Tweede Kamer te krijgen. We maken daarbij alleen gebruik van social media. We hebben betaalde campagnes, maar merken vooral dat een hoop verspreiding organisch gaat. Dat is mooi om te zien. Kranten schrijven over ons en influencers praten ook mee. We weten de media goed te vinden maar inmiddels vinden zij ons ook steeds meer.”


Hoe zijn de reacties op jullie boodschap?

“We krijgen negatieve en positieve reacties. Negatieve reacties halen vooral het kwaliteitsargument aan. Ook ontvangen we veel scheldpartijen van mensen die zeggen dat het discriminatie is, dat we mannenhaters zijn. In het begin trok ik me dat aan en vond ik het moeilijk om te zien. Tegenwoordig gaat dat het ene oor in en het andere uit. Het enige wat we doen is ook wat informatie en een stemtip geven. Dat maakt het wat makkelijker om het naast me neer te leggen.


We krijgen ook een hoop positieve reacties. Mensen vertellen ons dat ze al door hun oma’s hebben leren stemmen op vrouwen en vertellen dat ze door ons lager op een vrouw gaan stemmen. Of ze zeggen het al jaren te doen en bedanken ons om er meer licht op te schijnen.”


// VOORUITGANG

“Je ziet dat de partijen tegenwoordig wat meer op de achtergrond raken en dat het meer draait om de lijsttrekkers. Dat zijn nu veel meer vrouwen en dat is een ontzettend mooi voorbeeld van vrouwelijke representatie aan de top. Je ziet het nu al terug in de debatten, het beeld is anders. Het zijn niet alleen maar mannen in pakken, er staan nu ook vrouwen tussen. Dat maakt al een groot verschil.”


Heb je nog tips voor mensen die net zoals jij impact willen maken waar het telt?

“Het hoeft niet groots te zijn. Je kunt op allerlei manieren bijdragen aan een ideaal. Als je je ergens boos om maakt, zorgt dan dat je je kunt inzetten om je minder boos te maken. De bijwerking is wel dat je in eerste instantie bozer wordt als je begint, maar dat helpt mij juist weer om er meer energie in te steken. Het kost tijd, maar het geeft me een hoop energie. Ook zijn er tijden waar ik even niet zoveel kan doen, dat is ook oké. Het hoeft niet groots te zijn of veel tijd te kosten. Alle kleine beetjes zijn welkom, maar doe het.”

Commenti


bottom of page