top of page

IDEAAL // Mensen na een scheiding een toekomst bieden zonder conflict en rechtbank

De scheiding van Edgar Talboo, oprichter van The Break-up Club, is het zaadje geweest tot het oprichten van The Break-up Club, scheidingsspecialist, one stop shop, en community voor alles rondom scheiden. Zijn persoonlijke ervaring heeft geleerd dat oplopende en onverwerkte emoties ervoor kunnen zorgen dat je een scheiding zo snel mogelijk wil regelen. Maar juist op dit moment is het nodig om scherp te blijven en dingen zo goed mogelijk te regelen. En zo ontstond The Break-up Club.




// VERZAMELEN

“Mijn eigen scheiding is uiteindelijk het startpunt geweest van het bedrijf. Ik vond het belangrijk om via mijn eigen ervaringen, en punten waar mijn ex en ik steken hebben laten vallen, mensen vanuit het The Break-up Club-concept te helpen. Ik merkte dat de factor tijd in dit verhaal een heel belangrijk punt is. Het op tijd signaleren van problemen maar ook de tijd nemen voor het proces. Dat probeer ik de partijen ook echt mee te geven.


Mijn ex en ik hebben onze scheiding online geregeld. Ik miste in ons proces de ruimte om de ‘waarom vragen’ te stellen. Waarom is het fout gegaan? Waar ligt de oorsprong? Als je dat niet uitspreekt, blijft het als een schaduw over de relatie hangen. Dit is voor mij de main reason geweest om hier iets in te willen betekenen. Na een brainstormsessie met mijn ex ben ik op het idee gekomen van het The Break-up Club-concept. Ik merkte dat het idee me niet losliet en ik mensen echt wilde helpen in hun proces. Dat was voor mij ook hét moment om te zeggen: ‘Ik ga ervoor!’.”


// VERBINDEN

“De basis van de aanpak is het vakkundig begeleiden van het communicatieproces waarbij ik probeer te streven naar harmonie.


Tijdens mijn carrière in de sales en marketing, heb ik het opbouwen van relaties en het onderhouden ervan altijd boeiend gevonden. Interesse in sociale structuren, mijn eigen ervaringen en ideeën voor het concept hebben de doorslag gegeven om de basisopleiding mediation te gaan volgen. Daarna ben ik de vervolgopleiding familie mediation gaan doen waarin gezinsstructuren en -patronen centraal staan. Aansluitend heb ik de vakopleiding register scheidingspecialist met goed gevolg afgelegd. Het grote voordeel is dat een scheidingsspecialist mag adviseren en een mediator niet. Dat sprak me heel erg aan. Ik vind het fijn om actiever in het proces te kunnen zijn.


Het is de uitdaging om als ‘ervaringsdeskundige’, in emotioneel opzicht, niet betrokken te raken. Anders bestaat het risico dat je onbewust partijdig wordt of zo wordt ervaren door een van de partijen.


Het traject

Het traject bestaat uit 7 stappen.

  • We starten met een kennismakingsgesprek. Hierin wordt in vogelvlucht gekeken naar de ontstane situatie en geef ik uitleg over wat ze van mij mogen verwachten. Ook wordt er gekeken naar de betrokkenheid en commitment van de partijen aan tafel.

  • Daarna komen de partijen in de inventarisatiefase. De fase waarin we de situatie in kaart gaan brengen en de verschillende zaken gaan categoriseren.

  • Vervolgens dient de financiële fase zich aan. Financieel maatwerk maakt het mogelijk om inzichten te bieden in het netto besteedbaar inkomen na de scheiding.

  • Dit kan helpen bij in de volgende fase; het bespreken van de ouderschapsregeling. Met volle aandacht en met een breder perspectief wordt er gewerkt aan het ‘nieuwe’ ouderschap. De ouderschapsregeling is een verzameling van alle afspraken met betrekking op de kinderen en het beoogde ouderschap na de scheiding.

  • Om kinderen letterlijk een stem te geven in het proces bieden we de mogelijkheid aan voor een kindgesprek. De uitkomsten van het gesprek tussen de kindercoach en kind(eren) worden meegenomen in het gesprek over de ouderschapsregeling.

  • En dan is er de afrondingsfase, ook wel het punten-op-de-i gesprek. Alles moet goed zijn ‘uitgeklaard’ voordat we de vaststellingsovereenkomst gaan ondertekenen.

  • Nazorg is de laatste stap. Het is heel belangrijk is om aan goede evaluatie te doen. Een halfjaar later volgt nog een gesprek met beide partijen om de gemaakte afspraken te toetsen.


// VERTELLEN

“The Break-up Club is nu bijna een maand live. Op de lange termijn is het doel dat ik van The Break-up Club een ‘netwerk merk’ wil maken waaronder een team van specialisten en zzp’ers op het gebied van recht, hypotheken, pensioenen, fiscaal recht etc. werkzaam gaat zijn. The Break-up Club als one stop shop. Ook wil ik een community van/voor gescheiden mensen creëren. Dit kan bijvoorbeeld al doormiddel van een Spotify muzieklijst, waar mensen kunnen stemmen op een nummer wat hen heeft geholpen in deze zware tijd. Of bijeenkomsten te organiseren om mensen te helpen, met elkaar in contact te brengen zodat ze kunnen leren van andermans processen.”


// VOORUITGANG

“The Break-up Club is iets waar ik echt voor de volle honderd procent achter sta. Het is een ontzettend leerzaam proces. De missie van The Break-up Club is dat iedereen na het beëindigen van een relatie, het recht heeft om in alle vrijheid vorm te geven aan een eigen toekomst. Zonder tussenkomst van conflict en/of de rechtbank. We staan voor de kracht van samenwerking, juist in moeilijke tijden.


Ik probeer ook zoveel mogelijk mee te geven: ‘Look at the Up side’. Ik weet hoe moeilijk het is, zeker ook als je er middenin zit. Zorg goed voor elkaar, maar ook voor de kinderen. Het is namelijk ook hun proces en neem dat echt serieus. Ik zie dingen waar je niet gelukkig van wordt; vechtscheidingen, mensen die twaalf jaar lang rechtszaak op rechtszaak en strijd met elkaar voeren. Het kost veel geld, energie en tijd. Het is zo negatief. Ik gun iedereen een open blik op de toekomst en dat de partijen alles op een goede manier met elkaar regelen.”


Tip voor andere ondernemers

“Ga doen waar je in gelooft. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt. Go with the flow maar blijf aan het roer van je ideaal. Houd goed in de gaten wat er in de markt speelt. Stuur bij waar nodig maar laat je niet te veel afdrijven van je ideaal.”

bottom of page